22 Aralık 2013 Pazar

Hastalık Deyip Geçmeyelim

242. (Hastalık Deyip Geçmeyelim) 
Sevgili dostlar oldukça zor bir hafta sonu geçirdim. Hastalıkla boğuştum durdum. 18 saat aralıksız uyudum diyebilirim. Kafamı yastıktan kaldıramadım. Aldığım ilaçların yanı sıra bir sürü bitkisel çay içtim diyebilirim. Bitkisel çayları içmeyi çok seviyorum. İnternette biraz araştırma yaptım. Benim gibi bu kış aylarını zor geçiren arkadaşlarım olabileceğini düşünerek güzel bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.  Bilgi kirliliğinin yaşandığı günümüzde yazının akademik bir çevreden açıklanmış olması güzel…


Gribe karşı doğal kalkan

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi Bitkiler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Kan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış çayı olarak kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin; mevsim değişikliği ve soğuk kış günlerinde azalan vücut direncini güçlendirdiğini söyledi. Ancak bu bitkilerin gelişigüzel satın alınıp tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Kan, doğru özellikteki bitkinin tercih edilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesini önerdi.

''BU YILIN HASADI OLMALI''
Eczane ya da aktarlardan alınan bitkilerin üzerinde, öncelikle, ''bitki ismi ve üretici sertifikası'' bilgilerinin yer almasına dikkat edilmesini isteyen Kan, şunları kaydetti:
''Kış çayı olarak kullanılacak bitki, mutlaka bu yılın hasadı olmalı... İkinci yılında da kullanılabilir ancak hasadının üzerinden 2'den fazla yıl geçmiş olan bitkiler tüketilmemelidir. Çünkü, hasadının üzerinden 2 yıldan fazla geçmiş olan tıbbi ve aromatik bitkiler özelliğini kaybeder. Ayrıca, yanlış şekilde kurutulmuş bitkilerde aflatoksin üremektedir. Bu nedenle kış çaylarında usulüne uygun kurutulmuş bitkiler kullanmak çok önemli. Aflatoksinli bitki çayları ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Grip ve nezle gibi kışın sık görülen hastalıklara karşı vücut direncini artırmak için ekinezya, tıbbi nane, melisa, adaçayı ve dağ çayı öneriyoruz. Bu bitkiler tek başlarına olduğu gibi birbirleriyle karıştırılarak da tüketilebilir. Düzenli olarak sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 çay bardağı tüketilmesi idealdir.''



KAYNATMAYIN, DEMLEYİN!
Doç. Dr. Yüksel Kan, kış çaylarının demleme şeklinin de itina istediğini belirterek, ''Bu bitkiler, tıpkı siyah çay demler gibi demlenmelidir. Yani bitki, kaynama işlemi bitmiş suyun içine bırakılmalıdır. Kaynatmak ise kesinlikle yanlıştır. Sıcak suyun içine atılıp 3-5 dakika bekletilen bitki, daha sonra demleme kabından süzülerek alınmalıdır'' dedi.
Kış çaylarının, ümmin sistemini geliştirerek grip ve benzeri hastalıklara sebep olan mikroplara karşı vücudu koruduğunu aktaran Kan, bu çayların vücuda çeşitli şekillerde alınan toksiklerin de atılmasını sağladığını sözlerine ekledi.”


Yazının alındığı adres:



Renk Kodu: C: 0 M: 69  Y: 43 K: 13




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...