29 Ağustos 2013 Perşembe

Olgunluk

127. Gün (Olgunluk)


Etrafımız onca yaşını başını almış olgun olarak gördüğümüz insanlarla doludur. Bu insanların sözlerine bakarız kıymetli deneyimlerinden yararlanmak için… Onları dinleriz engin bilgilerinden yararlanmaya çalışırız. Kimileri gerçekten de o kadar olgunluğa erişmişlerdir ki başımızı önümüze eğeriz olgunlukları karşısında. Saygı duymak ne demek resmen tüm ruhumuzla önlerinde eğiliriz. Bizi aydınlatacak olan tek bir kelimeyi bile kana kana içeriz. Bu insanlara karşı beslediğim duygular bile benim gelişmemde büyük paya sahiptir.

Bir de yaşını başını aldığını düşündüğümüz kimi insanlar vardır. Onca yaşın gerektirebileceği hiçbir olgunluğa erişemediklerini görürüz. Bu insanlara da eğitimimizin bir parçası olan “Büyüğe Saygı Duymak” kavramı sonucunda yaşları nedeni ile saygı duyarız.  Hatta onca yıl ne öğrendiklerini ya da hayattan hiç mi ders almadıklarına şaşıp kalırız. Elbette insanları yargılamak bana düşmez ama sizin de bildiğiniz gibi bu insanlar gençlere saygı duymazlar. Bir şeyleri başarabileceklerine bile inanmazlar. Hep bir küçük görme durumu üzerlerine sinmiştir. Durmadan ders verme, haddini bildirme eğilimi içindedirler. Size yaklaşmayı bile bilmezler. Durmadan yargılayan bakışları üzerinizdedir. Kendilerinin de bir zamanlar genç olduklarını ve mutlaka hatalar yaptıklarını unutmuşlardır. Bunları yazdığım için bana kızanlar olacağını ama katılmadan da edemeyeceğinizi biliyorum.

Sezar’ın hakkı Sezar’a düşüncesinden yola çıkarak önünde ruhumla eğileceğim, olgunluğun yaşla değil düşüncelerle olduğunu, olgunlaşmış insanların hakkını vermek adına inatla savunacağım. Bana geniş bakış açıları sunan ve yaptığım hataları bile eksiklik olarak değil de tecrübesizlik olarak algılayan ve hala bana yol gösterip ruhumu aydınlatan o muhteşem insanlara teşekkür ediyorum.

Ve elbette üstat OSHO’ dan da alıntı yapmadan da geri durmayacağım…

Yaşlanmak bilge olmak demek değildir. Eğer gençken bir aptalsan ve artık yaşlandıysan, sadece yaşlı bir aptal olursun, hepsi bu! Olgun bir kişi olsa aynı hatayı tekrar etmez. Ama bir kimse sadece yaşlıysa aynı hatayı defalarca ve defalarca tekrar eder durur. O bir çemberin içinde yaşar hiçbir zaman bir şey öğrenmez. Sürekli başkalarının fikirlerini hesaba katan insanlar olgunlaşmamıştır. Onlar başkalarının ne düşündüğüne bağımlıdır. Onlar hiçbir şeyi özgün bir biçimde yapamazlar, dürüstçe söylemek istediklerini söyleyemezler başkalarının duymak istediklerini söylerler.

OSHO

Renk Kodu: C: 0 M: 50 Y: 0 K: 0




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...