30 Haziran 2013 Pazar

Bodrum Sandaleti

67. Gün (Bodrum Sandaleti)

“Bodrum Sandaleti” dünya çapında adını duyurmuştur. Yaz mevsimine uygun tasarımları ile yöreye gelen yerli yabancı turistlerin almak istediği çok özel bir üründür. Özellikle antik modelleri oldukça ilgi çekmektedir.

Bodrum sandaleti denince akla gelen ilk isim 2010 yılında kaybettiğimiz sandalet ustası Ali Güven’ dir. Mig Jagger, Donna Karan, Betty Nidler, Mig Jagger, Yunanlı Moda Tasarımcısı Lakis Gavalas, gibi birçok ünlüye sandalet üretmiştir. Usta Ali Güven özellikle Donna Karan’ın yurt dışında işini büyütmesi için yıllarca yaptığı tekliflere karşı Bodrum da küçük bir atölyede sandaletlerini üretmeye devam etmiştir. 

Sandaletlerin ilk olarak Asya ve Mısır’da ortaya çıktığı ve dünyaya bu uygarlıklardan yayıldığı tahmin ediliyor. Mısır, Sümer, Pers kabartmalarında ve resimlerinde görülen düz tabanlı, çapraz bantlı sandaletler papirüs yapraklarının ayak altına bağlanmasıyla, daha ileriki tarihlerde ise deri ve kösele kullanılarak üretilmiştir. Bilinen ilk sandalet örneği İ.Ö. 2000 yıllarında papirüs saplarından örülmüş bir sandalettir.

Eski Mısır'da üretilen ilk sandaletlerin, sadece seçkinler ve önemli kişiler ile rahipler ve üst düzey yöneticiler tarafından kullanıldığı biliniyor. Bu önemli kişilerin arasında, Kleopatra ve Nefertiti gibi Mısır'ın sembolü haline gelmiş iki önemli kraliçede vardır. Sandaletlerin üzerine boncuklar, metaller ekleyerek daha süslü modellerin yaratılmasını sağlayanlarda bu kadınlar olmuşlardır.


Renk Kodu: C: 61 M: 37 Y: 29 K: 37 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...