8 Haziran 2013 Cumartesi

Bodrum Deniz Müzesi

45. Gün (Bodrum Deniz Müzesi)

Bodrum’dan merhaba dostlar. Bildiğiniz gibi haftada bir gün sizlere evim Bodrum’u anlatıyorum. Bugün çok ama çok özel bir yerden bahsedeceğim sizlere… Bodrum Deniz Müzesi’ ni tanıtacağım.

Bodrum Deniz Müzesi’ nin kurulmasının amacı;  Bodrum denizcilik tarihinin geçmişten günümüze aydınlatacak bilimsel araştırmaları yaparak kültürümüze sahip çıkmak.  Bodrum'da yaşanmış denizcilik kültüründe çok önemli yeri olan süngercilik, balıkçılık ve taşımacılıkta kullanılmış, ilk 'bodrum tipi' teknelerin tanıtılmasını sağlamak ve model teknelerin yapımındaki  çok özel ustalığı sergilemek. Bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması için profesyonel müzecilik anlayışına göre sergilenmelerini, korunmalarını ve depolanmalarını sağlamaktır.
“Bodrum Deniz Müzesi” Bodrum Ticaret Odası’nın proje liderliğinde Muğla Valiliği İl Özel İdaresi, Bodrum Belediyesi, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Denizciler Derneği’nin proje ortaklığıyla 15 Ekim 2011 tarihinde Tansaş binasında açılmıştır.
 
İlk olarak Bodrum Yacht Festivali etkinlikleri kapsamında “Gayıktan Gulete” başlığıyla 200 m²’lik çadırda 17 tekne modeli sergilenerek tanıtımı yapılan “Bodrum Deniz Müzesi” 2010 yılında İzmir, İstanbul ve Ankara’da sergilenmiştir.

Tamamı büyük zanaatkâr Ali Kemal Denizaslanı tarafından yapılan teknelerin yer aldığı “Bodrum Deniz Müzesi” nde sergilenen tekne modellerinin tamamı zamanında Bodrum’da balıkçı teknesi, sünger teknesi, trol, gangava veya yolcu teknesi olarak hizmet vermiş gerçek teknelerin ölçekli modelleridir. Müzede model teknelerin yanı sıra geçmişten günümüze Bodrum’da yetişmiş ve bu teknelerde çalışmış kaptanlar, gemiciler ve süngercilerin fotoğrafları ve hikâyeleri de yer almaktadır. Müzede, 10 tanesi Oasis Nurol Kültür Merkezi’nin olmak üzere toplam 50 adet tekne modeli bulunmaktadır.

Bodrum’da deniz turizminin temellerini atan ve Halikarnas Balıkçısı olarak ünlenen Cevat Şakir Kabaağaçlı’ nın bir köşesi de bulunmaktadır. Müzede Sabancı Holding eski CEO’su Hasan Güleşçi’ nin yaklaşık 105 aileye ait 3000 deniz kabuğu ile 40 yıllık bir zaman diliminde dünyanın çeşitli bölgelerinden toplayarak oluşturduğu deniz kabukları ve pul koleksiyonunun bir kısmı yer almaktadır.

Sevgili dostlar Bodrum’ a geldiğinizde mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Bodrum merkezinde yer alan müze Bodrum denizcilik tarihi açısından son derece önemli bilgileri içinde barındırmaktadır.

Aşağıdaki adresten müze ile ilgili daha geniş bilgilere ulaşabilirsiniz.


RENK KODU: C: 8 M: 100 Y: 47 K: 39 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...