26 Mayıs 2013 Pazar

Kar Kristalleri


32. Gün (Kar Kristalleri)

Kar ne güzel yağar değil mi? Hele her yeri kaplayınca muhteşem bir görsel şölen ortaya çıkar. Yaza girdiğimiz bu güzel mayıs ayında karlardan bahsetmek biraz olsun içimizin serinlemesine neden olur diye düşündüm.




Kar Kristalleri Kitabı
Bütün kar kristallerinin hepsi altı köşelidir. Peki neden? Konunun uzmanlarının açıklamalarına göre kristalin şeklini belirleyen temel özellik bu altıgen su moleküllerinin tıpkı bir zincirin halkaları gibi birbirlerine kenetlenmesidir. 

Hiçbir kar kristali birbirine benzememektedir. Bu konuda ilk araştırma yapan kişi Amerikalı bir bilim adamı olan Wilson Bentley’dir. Mikroskopla büyütülen kar taneleri bilim adamını o kadar etkilenmiştir ki tam 50 yıl boyunca durmadan kar kristallerinin fotoğraflarını çekmiştir. Çektiği 6000 foto içinde birbirine benzeyen iki kar tanesine rastlamamıştır. İstatistik olarak mümkün olmasına rağmen, yere inerken kristalin maruz kaldığı sıcaklık ve nem çok fazla değişkenlik gösterdiği için aynı şekilde iki kristal oldukça ender oluşur.

Birbirinin aynısı iki kar kristali 1988 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Wisconsin eyaletinde tespit edilmiştir. Çapları 2-4 mm, ağırlıkları ise yaklaşık 0,005 gram olan kar tanecikleri havanın gösterdiği direnç sebebiyle süzülerek (limit hızla) yere inerler. Bu inme sırasında tanecikler birbirlerini ittiklerinden yapışmazlar. Özelliklerini koruyarak yere inerler. Bunlar gün ışığını tamamen yansıttıkları için beyaz olarak görülürler.

Eğer inerken birbirlerine yapışsalardı kesinlikle kafamıza çığ yağardı. J Korkunç olurdu…

Yapılan araştırmalarda bütün yağışların altı veya sekizde birinin kar olarak gerçekleştiği anlaşılmıştır. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin ana kaynağıdır.

10. sınıf coğrafya kitabında bir grafik vardır. Dünya’daki suyun dağılımını gösterir. Fotosunu ekleyeceğim lütfen inceleyin. Bakın Dünya’da var olan suyun sadece % 3’ü tatlı sudur ve bu tatlı suyun % 68,3’ü buz dağları ile buzullarda tutulmaktadır. Muazzam bir oran…

Dünya’nın bütün sırları buzullarda saklıdır. Biz kutuplara “Soğuk Çöller” deriz. Bunun nedeni nem miktarı çok az olduğu için buralarda yağışın çok az olmasıdır. Hemen şu soru gelir ardından? O zaman onca buz ve kar nerden geldi? Biz de cevap veririz; onlar az yağar ama sıcaklık düşük olduğu için erimezler. Bu yüzden de üst üste tabakalanırlar. Neyse bilim insanları buzullardan uzunlamasına bir parça alırlar. Sonra laboratuar ortamında bu katmanlı buzulları parça parça eritirler. Ortaya çıkan karbon gazı milyonlarca yıl önce yağmış olan karın dönemindeki iklimin belirlemelerini sağlar. Bu sayede o dönemde yaşamış canlıları ve o zaman ki Dünya’ nın durumunu öğrenirler. Hatta Patagonya’ da (Arjantin’in güneyi) bu şekilde yapılan bir araştırma da Sahra Çölü’nün kumlarına rastlamışlar. Bu da o dönemde güçlü rüzgârların olduğunun kanıtı olarak karşımıza çıkar.


Güzel buzul fotoğraflarıyla sizi baş başa bırakayım…


RENK KODU: C: 15 M:21 Y:100 K: 46

Antarktika insan yaşamı olmayan tek kıtadır.

Antarktika

Grönland Danimarka'ya bağlı bir adadır.


Grönland'da 100 yıl yetecek kadar doğalgaz bulunmaktadır.

Grönland 'daki doğalgaz nedeniyle ABD ve Danimarka adanın gerçek sahiplerini göçe zorlamışlardır.

Grönland

4 yorum:

  1. Kar tanesini ilk kez bu resimlerdeki haliyle gördüğümde hayretler içinde kalmıştım, nasıl zarif, nasıl güzellerdi ;)
    Mucize bence, doğadaki pek çok şey gibi, tek bir kar tanesi bile mucize...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllar önce İstanbul'da çok karlı bir kış geçirmiştik. Yıl 2002. Ümraniye'deydim. Kar yağmaya başladı ama yaprak yaprak yağıyordu.İlk defa böyle bir şeye tanık oluyordum. Bir coğrafyacı olarak dikkatimi çekti hemen...Üzerimde siyah bir palto vardı. Yemin ederim size omzuma düşen karların kristal halleri seçiliyordu. Nasıl bir şok yaşadım bilemezsiniz. O zaman telefonlar böyle fotoğraf çekmeli falan değildi. Olsaydı o ölümsüz anı kesin çekerdim. Muhteşemdi yemin ederim...

      Sil
  2. çocukluğumda onların büyülü bir yerden geldiklerini hayal ederdim.hayal gücüm FAZLA genişti.:))Rabbim ne güzel yaratmış her yarattığı gibi kar tanelerini.ve muazzam bir mekanizma.insanoğlunun alacak daha çoook yolu var.yeterki yolları kurutmasın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle:))Ben de kar yağmadan önce gökyüzünün kıpkırmızı olmasına bayılırdım...

      Sil

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...