1 Mayıs 2013 Çarşamba

Bodrum’ a Bahar Değil Yaz Geldi.



      7.      Gün (Bodrum’a Bahar Değil Yaz Geldi.)

Gerçekten de bahar yaşamadan yaza giriş yaptık. Parmak arası terlikler, yazlık kıyafetler giyilmeye başlandı. Aslına bakarsanız kimi insanlar buna çok seviniyorlar. Bense düşünüyorum. Mayısta böyle olursa Temmuz’da nasıl bir sıcak olur. Gerçekten de havaların bu kadar ısınmış olması pek hayra alamet görünmüyor. Küresel ısınma kapıda değil evin içinde… Hatta o kadar hayatımızdaki mevsimler ikiye inmiş durumda. Yazdan kışa kıştan yaza girip duruyoruz. Ara mevsimler ise ortalıkta bile görünmüyor.

Bu yaz okuduğum bir haberden bahsetmek istiyorum. Grönland’daki buz tabakasında meydana gelen ani erimeden bahsediyordu. Hatta erimenin %97’ ye ulaştığını ve bu büyüklükte bir erimenin en son 150 yıl önce gerçekleştiğini yazıyordu.

Bodrum Ortakent Sahili
Erime olsa ne mi olur? Denizlere karışan erimiş buzul suları deniz seviyesini arttırır. Özellikle Kuzey Kutbu’nda meydana gelen erime sonucu bugün İngiltere, İskoçya gibi ülkelerde yaşanan o güzelim iklimi yaratan sıcak okyanus akıntılarının dengesini bozar. Gereğinden fazla soğuk ve tuzluluğu az suyun denizlere karışması ile denizlerdeki canlı yaşamın da dengesi bozulur.

Şimdi diyeceksiniz ki Bodrum nere Grönland nere… Kelebek Etkisini duydunuz mu? Kelebek Etkisi 1963 yılında Edward Lorenz tarafından geliştirilmiş bir matematik teorisidir. Bu teoriye göre “Afrika’da bir kelebeğin kanat çırpışı Amerika’da fırtınaya sebep olabilir.”

Bir coğrafyacı olarak doğanın hemen hemen her noktasında meydana gelen değişimin dengeyi nasıl bozacağını tahmin edebiliyorum. Mesela bir örümcek her yıl ortalama 1 milyon karasinek avlarmış. Örümceklerin ortadan kalktığını düşünsenize…

Bu arada bu hafta sonu denize girdim. Muhteşem olduğunu söyleyebilirim. Uzun zamandır kendimi denizde olduğum an kadar mutlu hissetmemiştim.
                                                                                                                                                                     RENK KODU: C: 5 M: 57 Y: 11 K: 5                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...