13 Mayıs 2013 Pazartesi

Güzel Bir Coğrafya: Brezilya

19. Gün (Güzel Bir Coğrafya: Brezilya)

Bir coğrafya öğretmeni olarak sizleri coğrafya konusunda bilgilendirmem gerektiğini düşündüm. Bu yüzden de ara ara sizlere güzel coğrafyaları anlatmaya karar verdim. Amaç bilgilenmek ve özellikle de cehalete karşı savaşmak olunca her bilgi paylaşımı bizler için altın değerinde…

Coğrafi anlatımı şu şekilde yapmayı planlıyorum. Bir Kuzey Yarımküre’ den, bir Güney Yarımküre’den anlatım yapacağım. Bunun için ilk önce dünyanın tam ortasından anlatım yapmak lazım. Bu da elbette ki Ekvator çizgisi üzerinden başlanmasını gerektiriyor.

Yer Brezilya. Güney Amerika’nın en büyük ülkesidir. Anadili bir zamanlar Portekiz’ in idaresinde bulunduğu için Portekizcedir. Genelde başkenti Rio de Janeiro zannedilir ama ülkenin başkenti Brasilia’dir.

Brezilya bayrağındaki sarı, topraklarından bol miktarda çıkartılan altını, mavi denizi ve yeşil, ormanları temsil eder.


Brezilya hükümeti 1956 yılında Brasilia adında yeni bir başkent kurmaya karar verir. İstedikleri son derece modern ve ileri teknoloji kenti yaratmaktı. Neyse bunu başarırlar ama bir şeyi hesaba katmazlar. Kenti arabayla hızlı ve kolayca gezinmeye göre planlamışlardır. Başlangıçta hiç trafik ışığı yapılmamış. Sonra kente göç olunca insanlar karşıdan karşıya geçemez duruma gelince oturup yeniden bir planlama yapmışlar. Ne edersiniz insan hatası bu olsa gerek…

Ülkedeki Iguazú Şelalesi UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır. Bu şelale 1542 yılında keşfedilmiştir.  Eleanor Roosevelt  bu nefes kesici doğa mucizesine baktığında, ağzından şu iki kelime dökülmüş: "Poor Niagara" (Zavallı Niagara)

Bir coğrafyacı olarak Brezilya’daki en önemli unsurun Amazon Ormanları olduğunu söyleyebilirim; çünkü Güney Amerika kıtasında 5,5 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. İnsanlara en geniş orman alanı nerededir diye sorulduğunda genelde Brezilya’daki yağmur ormanlarını söylerler. Cevap Brezilya değildir. Dünya’nın en geniş orman örtüsü 700 milyon hektarlık alanı ile Rusya Federasyonu’nda yer alır.

Bugünlük bu kadar coğrafya bilgisi yeter galiba…
Yeni coğrafyalarda buluşmak dileğiyle…

RENK KODU: C: 0 M: 100 Y:16 K: 0


1 yorum:

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...