10 Mayıs 2013 Cuma

Elmas ve Sierra Leone


16. Gün (Elmas ve Sierra Leone)

Dünkü yazımda bahsetmiştim bugün elmasın yani kanlı elmasın öyküsünü yazacağımı. Bu güzelim Afrika ülkesinde hatırı sayılır miktarda altın ve elmas madeni bulunur. Bu zenginlik özellikle gelişmiş olarak ifade edilen ülkelerin ağızlarını sulandırmıştır. Bu yüzden de Sierra Leone halkı fakirliğe, iç savaşlara, sömürülmeye mahkûm edilmiştir. Hem de hiçbir seçim hakkı olmadan.

Batı Afrika’ nın bu zengin ülkesi yıllarca İngiltere’ nin boyunduruğunda sömürülmüştür. Ülke içinde yer alan kabilelerin birbirine düşürülmesi özellikle silah tüccarlarının bu ülkede cirit atmasına neden olmuştur.

Bir ülkenin gelişmişliği o ülkedeki bebek ölümleriyle belirlenir. Bu ülkeye baktığımızda karşımıza çıkan önemli sorunlardan biride doğan her 3 çocuktan birinin daha bebekken ölmesidir. Bu da en temel ihtiyaçların dahi karşılanamadığının göstergesidir. Ve kısacası ülke, üzerinde hâkimiyet kuran batılı devletlerin boyunduruğu altında, fakirlikle kapana kısılmış durumdadır.

İnsanların son derece ilkel şartlarda elmas madenlerinde çalışıyor olması parmaklarına, gerdanlarına kanlı elmasları takan onlarca insanın taleplerinin bir sonucudur. Sevgiyi pahalı mallarla ölçen bu insanlar ve iç savaşları fırsat bilerek silah satışlarını arttıran silah tüccarları olduğu sürece, bu ve bunun gibi ülkelerin kendi zenginliklerinde yoksulluk çekmesi asla önlenemeyecek bir gerçektir. 

Nehirlerden çıkardıkları sulu toprağı elekten geçirirken yanlış yaptıkları tek bir hareketle bu insanların kafalarına kurşun sıkılmaktadır. İnsanlar kırbaçlanmakta ve dövülmektedir.  Bu halklar ismi değiştirilmiş bir köleliği yaşamaktadırlar yani elmas köleliğini… Son derece ilkel koşullarda çıkarılan elmas ve altınlar nedeniyle insanlar ellerini ve kollarını kaybetmektedirler.

Doymak bilmeyen aç gözlülük ve elbette her şeyi maddiyatla ölçen zihinler değişmediği sürece parmaklara takılan o kanlı tek taş yüzüklerle binlerce insanın hayatı yaşanmaz hale gelmektedir.

Kısacası diyeceğim odur ki sevginizin değerini malla, mülkle ve özellikle de tek taşla ölçen birini hayatlarımıza kabul dahi etmemek gerekir. Bunun dışında daha ne denir ki?

RENK KODU: C: 15 M: 70 Y: 52 K: 34

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne güzel kelimeler onlar... Parmaklarınıza sağlık...